Kata-kata Sang Murabbi

Terdetik dengan SMS dari seorang Naqib yg saya hormati, dengan ini saya ingin sampaikan di sini sebagai tatapan pembaca dan MUNGKIN, kita sama-sama menjadikan ia sebagai pembakar semangat dalam menyampaikan risalah ALLAH.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh , sebagai pengganti halaqah hari ini, saya nak kongsi dari surah Abasa, ayat 27 iaitu: 

Maksudnya: Lalu kami tumbuhkan pada bumi biji-bijian

Ayat ini menjelaskan supaya manusia berfikir tentang pengajaran daripada biji. Biji apa? Biji benih yg terdapat pada buah-buahan. Biji-biji ini sangat kecil dan lemah. Orang ludah biji-biji benih ini dan jadikan sebagai bahan buangan (cth: Buah tembikai dll) dan kalau tanam pun, belum tentu boleh tumbuh sebagai tumbuh-tumbuhan ataupun tidak. Tetapi yang mana boleh hidup (survive), ianya berusaha untuk tumbuh akarnya sendiri membelah tanah yg padat dan tebal semata-mata untuk mencari air sahaja. Kemudian, mereka berjaya tumbuh pucuk yg masih lemah tetapi TETAP tumbuh sampai jadi pokok yang mampu hasilkan buah-buahan. 

Asalnya, sebuah biji benih yang lemah terasing. Siap menjadi bahan buangan lagi tuh. Kiranya, orang dah tak pandang langsung biji benih ni seolah-olah diperlekehkan. Walaupun sifat-sifat ini ada pada biji benih tersebut,  ia tak pernah endah /layan dengan sikap kelemahan dan persepsi orang lain ataupun “kutukan-kutukan biji benih yg lain”. Ianya terus tumbuh tanpa putus asa. Tumbuh dan tumbuh lagi walaupun hampir menemui kegagalan (cth: Musim kemarau). Selemah mana pun biji benih itu rasakan, namun ianya tetap mencari kebolehan tersembunyi untuk tumbuh dan terus menggunakan kelebihannya untuk tumbuh dan hidup.

Inilah contoh biji benih yg dianalogikan dalam tarbiyah kita. Contoh yg ada kaitan antara manusia dan tujuan hidupnya dalam berebut-rebut untuk membuat kebaikan walaupun dia tahu bahawa dirinya lemah  dan tak hiraukan kata-kata manusia yang lain. Terus tumbuh dan menjadi kuat sehingga dapat memberi buah fikiran atau hasil kepada orang lain dalam menyampaikan kebenaran. Itulah kelebihan “fastabiqul khairat” yg menguatkan pertumbuhan dan kematangan seseorang itu. Allah telah mengangkat  martabat biji benih dalam satu surah sedangkan manusia membuang biji-biji benih. Sekarang, adakah kita sedang menandingi kehebatan biji benih yg kecil dan lemah? Yakinlah bahawa kita boleh sebenarnya, bahawa manusia terlalu banyak kelebihan tetapi persoalannya, dimanakah kita salurkan kelebihan tersebut?

Sungguh dalam kata-kata murabbi ini. Semoga ALLAH memberi kemudahan dan kesenangan beliau di Syurga ALLAH kelak. InsyaALLAH.

Jadilah daei yg bersifat "biji-biji benih"

 

Advertisements

2 thoughts on “Kata-kata Sang Murabbi

  1. sepakat, semoga kita menjadi benih-benih yang menumbuhkan kebaikan demi kebaikan seberat apapun yang kita alami ….. insya Allah Allah membantu kita… amin

    • InsyaAllah~ Sesungguhnya jika kita mahu membandingkan pengorbanan kita dengan para sahabat2 terdahulu, sungguh beza bagai langit dan bumi. Tidak sepadan dan sesuai dengan kita untuk bercakap susah atau sukar dalam menyampaikan risalahnya.

Ulasan daripada Pembaca

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s